BÅSTAD JULI 7-20 2025

“Ruudal” semifinalklara 

“Ruudal” semifinalklara 

Den svenska sommarsolen fortsatte att lysa starkt på tredje matchens dubbelpar i Båstad. Wildcard-paret bestående av Spaniens Rafael Nadal och Norges Casper Ruud mötte de erfarna Roman Safiullin och hans franska partner Theo Arribage.

Matchen inleddes med att Roman Safiullin servade och Rafael Nadal granskade noga varje boll. Paret, som om de inspirerades av den granskningen, började spela farligt och bröt Nadal tidigt i första set. Men den spanska legendaren och hans norska lärjunge blev ännu mer inspirerade och bröt snabbt tillbaka för att leda med 5-4. För att nå setboll kämpade Ruud och Nadal ett hårt omstritt poäng, som definierar snabbheten och skickligheten i dubbeltennis. Efter att ha vunnit poängen med en forehand-vinnare rakt i mitten av banan, gestikulerade Ruud till sina nordiska landsmän att ge honom lite kärlek, och han fick den i mängder.

Andra set handlade om servegenombrott. Det började med att Safiullin-Arribage spelade aggressivt och pressade sina motståndare tillbaka på baslinjen. Deras taktik fungerade bra och de bröt Nadals första game och ledde setet med 3-0. Nadal-Ruud bröt tillbaka och jämnade ut till 3-3. Men de kunde inte hålla ihop det och förlorade setet med 3-6.

En match-tiebreak till 10 poäng följde, Nadal som inledde servandet. En viktig nätkantsträff gav Ruud/Nadal en tidig ledning och en mycket jämn kamp i tiebreaket slutade 12-10. Lyckan gynnar de modiga och wildcard-paret grävde verkligen djupt för att hålla tillbaka kraften från Arribage/Safiullin i en match som varade 1 timme och 33 minuter.

Vid prisceremonin skämtade Ruud, ”När du inte kan vinna singel, måste du vinna dubbel.” Nadal uttryckte att han hade haft roligt och tackade den fullsatta publiken för ett fantastiskt stöd för dubbeln. När han blev tillfrågad om sitt lagnamn ”Ruudal”, sade Nadal ”Vi har Fedal, nu har vi Ruudal!” till publikens jubel.

Paret går vidare till semifinalen där de möter vinnarna av Kotov/Matuszewski och det brasilianska paret Luz/Matos.