Nadal nekade Navone avancemang

Nadal nekade Navone avancemang

Den varma solen fortsatte att välsigna publiken när den andra matchen på dag 5 började. Den tidigare världsettan Rafael Nadal besegrade fjärdeseedade argentinaren Mariano Navone med 6-7² 7-5 7-5. Det första mötet mellan dessa två blev den näst längsta tresetsmatchen som spanjoren har vunnit, med en matchtid på 3 timmar och 59 minuter.

Nadal, som siktar på att nå sin första semifinal sedan Wimbledon 2022 (walkover mot Kyrgios), vann lottningen och valde att serva men tappade sina tre inledande game och gav Navone ett rejält övertag med 4-1. Nadal spelade aggressivt och tog tillbaka två break och kvitterade till 5-5. Efter 1 timme och 11 minuter hade Nadal en av två setbollar men Navone höll sin serve och tvingade fram ett tiebreak. Den unge argentinaren (23), som siktar på att bli den lägst rankade spelaren att besegra Nadal på grus sedan nr 45 Cuevas i Rio de Janeiro 2016, spelade ett inspirerat tiebreak och vann 7-6 (7-2).

Oförskräckt, i andra set bröt Nadal två gånger tidigt och ledde med 3-0. Men Navone, som växte i självförtroende, bröt tillbaka och satte sig i en bra position för att serva hem matchen. Om det är någon spelare som vet hur man gräver djupt, så är det Nadal. Han bröt argentinaren och vann setet med 7-5.

Det tredje setet började med samma mönster – utbytta servegenombrott. Det femte gamet visade sig vara avgörande när Nadal utnyttjade sin femte breakboll. Navone föll vid ställningen 4-2 och gav Nadal ett break för att tvinga spanjoren att serva för matchen. Nadal förlorade de två följande chanserna att serva hem matchen, vilket gjorde detta till den näst längsta tresetsmatchen för Nadal, bara 14 sekunder från fyra timmar (Madrid-semifinal, seger mot Djokovic).

Under tv-intervjun sammanfattade en munter Nadal matchen väl: ”Första setet var han i kontroll, andra setet var jag i kontroll och i det tredje var ingen i kontroll!”

Med avslutningen av denna match är den första semifinalen i Nordea Open klar – Rafael Nadal möter Duje Ajdukovic.