BÅSTAD 8-21 JULI 2024

Ymer, Carreno Busta & Djere avancerar i Båstad

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pablo Carreno Busta kunde inte ha bett om en mycket tuffare lottning i första omgången vid Nordea Open i Båstad på måndagen, men spanjoren hittade en imponerande nivå för att övervinna den 16-faldiga tourvinnaren Stan Wawrinka.

Den femte-seedade Carreno Busta spelade till sig ett viktigt break i varje set för att vinna med 7-5, 6-4 i ett högkvalitativt möte mot den före detta världstrean.

”Det var en väldigt tuff match för mig i första omgången”, sa Carreno Busta i sin intervju på banan. ”Mot Stan är det alltid väldigt svårt att starta en turneringen, så jag är glad för jag tyckte att min nivå var bra. Jag spelade väldigt stabilt från baslinjen. Det var lite jobbigt med vinden men jag tyckte min serve var väldigt bra hela matchen. Det var väldigt viktigt för mitt spel.”

Carreno Busta har haft det tuft på gruset, men trots att Wawrinka gjorde 10 servess och vann 90 procent (27/30) av poängen på sin första serve för att hålla spanjoren under press, var Carreno Busta klinisk när han omvandlade två av sina sex breakmöjligheter till att vinna matchen på en timma och 24 minuter.

Det är Carreno Bustas första ATP Head2Head-seger mot Wawrinka. Carreno Busta har nått kvartsfinal två gånger i fyra tidigare framträdanden i Båstad, och han kommer att försöka nå sin tredje andra omgångens sammandrabbning med antingen landsmannen Albert Ramos-Vinolas eller den argentinske kvalspelaren Tomas Martin Etcheverry.

Laslo Djere imponerade när han besegrade #NextGenATP italienaren Lorenzo Musetti. Serben bröt sin motståndares serve fyra gånger och tappade bara sex poäng efter sin egen förstaserve och gick till en 63 75 seger i turneringsdebuten. Djeres motståndare i andra omgången kommer att vara sjunde seedade Holger Rune eller schweiziska kvalaren Marc-Andrea Huesler.

Det var också framgång i öppningsrundan för den ende svensken i lottningen, Elias Ymer, som chockade Daniel Altmaier med 64 76(5) i deras första möte på tournivå. Det 26-åriga wild cardet har vunnit sin öppningsmatch tre gånger på åtta matcher hemma i Båstad, men han kommer att försöka nå kvartsfinal för första gången i sin nästa match mot tredjeseedade Diego Schwartzman.